Online sinema ve dijital medya sertifika programları-Çok Yakında

Web Tasarım

30 Maddede Web Tasarımda Dikkat Edilmesi Gerekenler

web tasarım

Artık günümüzün vazgeçilmez ihtiyaçları arasında internet siteleri yer alıyor. İyi bir internet sitesi de markanın veya kişinin görünen yüzü olmasının çok ötesinde bir kavram haline geldi. Sinevidyo olarak iyi bir web tasarımın olmazsa olmazları 30 madde halinde sıralamaya çalıştık.

1-Site önce kâğıt üzerinde tasarlanmalıdır. Kullanıcılar dinlenerek eleştiri ve öneriler dikkate alınmalıdır. Site tasarımı bir defa yapılıp bırakılacak bir iş değildir. Emek verip, her gün bir çiçek gibi büyütüp beslenmesi gerekir.

2-Tasarımdan önce hedef kitle seçilerek buna uygun tasarım ve içerik kullanılmalıdır. Örneğin; gençlere yönelik bir tasarımda, daha canlı pastel renkler kullanmak gerekecektir. Videoların içerik tasarımı kadar hedef kitle de gözetilmek zorundadır.

3-Sitede bir arama motoru olmalıdır. Kullanıcıların aradıklarını kolayca bulabilmesi için arama motoru gereklidir. Google’ın bu konuda bedava hizmeti olan Custom Search Engine (www.google.com/coop/cse/) kullanılabilir.

4-“İzinsiz alınmaz”, “Tüm hakları saklıdır” gibi uyarılar koymanın bir anlamı kalmamıştır.

5-“ Tavsiye et” linki koyularak sitenin tavsiye edilip bilinmesi için kullanılmalıdır.

web tasarım

6-Linklerin çalışıp çalışmadığını kontrol edilmelidir. Her sayfada sitenin diğer kısımlarına giden linkler bulundurulmalıdır. Kullanıcı geri tuşuna basarak gitmek zorunda kalmamalıdır.

7-Renkler, yazı boyutları ve font tipi, sayfa yerleşimi index sayfasından en son sayfaya kadar tutarlı olmalıdır. Sayfalar grafik tasarım açısından da tutarlı olmak zorundadır. Örneğin menü çubuğuna mavi renk hakimse diğer sayfalarda da mavi renk kullanılmalıdır.

8-Yeni içerik eklendiğinde eski içerik ne olacak, kaldırılacak mı arşiv mi olacak? Bunun da planlaması yapılmalıdır.

9-Site ismini aldıktan sonra “Site yapım aşamasında” ibaresi ile kullanıcılar karşılanmamalıdır. Sitenin tasarımı tamamen bittikten sonra yayınlanmalıdır.

10-Uzun sayfalarda sayfanın yukarısında ve aşağısında ‘ana menü’ bulundurulmalıdır. “Bu site en iyi şu tarayıcıda izlenir” türünden ibareler kullanılmamalıdır. Her tarayıcıda en iyi şekilde çalışabilecek site tasarımı hazırlanmalıdır.

web tasarım

11-Sitenin başlıkları uygun şekilde ayarlanmalı, siteyi anlatan az ve öz kelimelerden oluşmalıdır.

12-Bütün linklerde “Buraya Tıklayın” ifadesi belli bir zaman sonra kullanıcının gözü tarafından fark edilmeyecektir. Farklı alternatifler tercih edilmelidir.

13-Kullanıcıları siteden kaçıran sebeplerden birisi de küçük bir bilgiyi ararken bile siteye üyelik zorunluluğu getirmektir. Bütün içeriği özel hale getirmek kullanıcı sayısını düşürecektir.

14-Site tüm kullanıcılar için optimize edilmiş olmalıdır. Optimizeden sıkıştırma anlaşılmamalıdır. Gereksiz kullanılan resim ve video boyutları, sayfa büyüklükleri kullanıcının siteyi etkin kullanamamasına yol açacaktır.

15-Sayfalar çok uzun olmamalıdır. Bilgisayar ekranları kâğıda göre daha yavaş okunmaktadır. Uzun sayfalar ise okunamamaktadır. Sayfaların kısa tutulması okuma kolaylığı açısından daha verimli olacaktır. Kaydırma çubuğu kullanmak ise tercih edilmemelidir. Çok uzun sayfa, kaydırma çubuğunun da büyümesine yol açacaktır. Çok bilgi varsa bunlar ek bir sayfada verilmelidir.

web tasarım

16-Yazı ve görüntülerin daha iyi görülebilmesi için sayfadaki boşlukları iyi kullanılmalı, gerekirse görüntünün etrafında boşluk bırakılarak daha iyi seçilebilmesi sağlanmalıdır. Görüntü ile yazı arasında en az 1-2cm’lik bir boşluk bırakılmalıdır.

17-Sitenin yüklenme hızına dikkat edilmelidir. Gereksiz ayrıntılarla sitenin boyutları arttırılmamalıdır. Resimlerin yanlış ve gereksiz kullanımı, standart dışı yazı tiplerinin kullanılması, özellikle video boyutlarının çok yüksek olması sitenin boyutlarının da artmasına neden olacaktır. Sade bir görünüm, kullanılabilir bir içerik tercih edilmelidir. Tasarımda temel prensip; maksimum kalite ama minimum yani en hızlı biçimde ekrana gelme süresi olmalıdır.

18-Hazır site tasarımı yapabilen programların varlığı olsa bile, bu programlar da gereksiz kodlarla sayfanın boyutunu yükseltebilmektedir. Gereksiz kodları temizleyebilmek için kod bilgisine sahip olunmalıdır.

19-Site kullanıcısı ekran üzerindeki butonların nasıl çalıştığını bilmek zorunda değildir. O tıklamak ve istediği bilgiye ulaşmaya dikkatini vermiştir. Bu nedenle butonların çalışma yapısı hakkında ipucu veya ön bilginin kullanıcıya verilmesi gerekir.

20-Ekran üzerinde site kullanıcısına butonları tanıtmak için günlük hayatta da kullanılan, bu nedenle göze de yabancı gelmeyen ikonları kullanmak yerinde olacaktır. Ana sayfaya dönmek için ev işareti, giriş için kapı işareti, yardım butonu için soru işaretinin konması gibi.

21-Ses video uygulamaları kullanıcının dışında otomatik olarak başlamamalıdır. Bu kararı kullanıcıya bırakmak daha iyi bir yöntemdir.

22-Büyük resim, film ve ya müzik indirilmesine izin verildiğinde kullanıcılar dosya boyutları konusunda bilgilendirilmelidir.

23-HTML sayfası içerisine doğrudan CSS ya da JavaScript kodları yerleştirmek yerine bunları dışardan bir link olarak çağırmak sayfanın kararlılığı ve hızlı açılması açısından daha doğru bir karar olacaktır.

24-Kullanıcı ekranda “404 file not found” yani “dosya bulunamadı” gibi bir hata mesajı gördüğünde ilk yaptığı iş siteyi terk etmek olacaktır. Bu nedenle değişen sayfa linkleri, olmayan sayfalara link vermek gibi hatalar yapılmamalıdır.

25-Kullanıcıların sayfalar arasında nasıl gezineceklerin bilmesi önemlidir. Bulundukları sayfanın sitenin neresi olduğunu bilmeleri gezinme yönü açısından kolaylık sağlayacaktır.

web tasarım

26-Siteyi sık güncellemek arama motorlarında üst sıralarda görünmek için iyi olacaktır. Kullanıcıların da tekrar gelmesi için de iyi bir sebeptir. Videolar bir kere eklenip bırakılırsa, yeniden gelen ziyaretçi bir farklılık görmeyecek ve siteyi bir dahaki sefere ziyaret etme ihtiyacı hissetmeyecektir.

27-Tasarım göze hoş gelebilir belki ama ya içerik? Tasarım için her pikselin hesabını yapmak gerekir. Bunun yanında hiçbir kullanıcı, siteyi güzel grafikleri olduğu için ziyaret etmez. İlgi çeken çok ziyaretler için tasarımın yanında iyi ve faydalı bir içerik sunmak da önemlidir. Google’ın yoğun şekilde kullandığı ve başarılı da olduğu “olasılık tasarımı”na öncelik verilmelidir. Yani kullanıcıların karşılaşabilecekleri sorunları önceden tahmin ederek, bunlar sade bir şekilde çözmeye çalışılmalıdır.

28-İçerik kraldır” bu söz doğrudur. Ama “Less is more” yani “Daha az, daha çoktur” bu da unutulmamalıdır. Site ziyaretçisine görmek istedikleri gösterilmelidir. Eğitimle ilgili bir sitede; döviz kuru, arkadaş bulma, meteoroloji bilgileri gibi gereksiz başlıklar bulunmamalıdır. Bunları öğrenmek isteyen kullanıcı zaten bununla ilgili sitelere doğrudan gidecektir.

29-Site yasal olan derecelendirme kuruluşlarına tescil ettirilerek kullanıcıların güveni sağlanabilir. Bu site sahibi için iyi bir artı olacaktır. Özellikle alışveriş siteleri için bu olmazsa olmaz koşullardandır. Çünkü para korkaktır.

30-Otomatik olarak açılan (pop-up) pencereleri kullanılmamalıdır. Birçok site ziyaretçisi artık bu sayfaların içeriğine bile bakmadan hemen kapatmaktadır.

Email
Phone
WhatsApp
WhatsApp
Phone
Email