Dünya’nın en büyük film endüstrilerinden birisi olarak karşımıza çıkan Bollywood tarihi ve ilginç ismi ile merak uyandıran bir film sektörüdür. Bugün yazımızda sizlerle Bollywood film sektörünün isim kökenini ve tarihi sürecini ele alacağız.
Bollywood Kelimesinin Anlamı
Bollywood kelimesi kökenini şuan Mumbai olarak bilinen Hindistan’ın eyaleti Bombay’dan almaktadır. Aslında Hollywood + Bombay kelimelerinin birleşimi olarak ortaya çıkan Bollywood anlamı Mumbai film endüstrisidir. Her yıl yayınlanan ve üretilen filmler bakımından hem dünyanın hem de Hindistan’ın en büyük film endüstrisidir.
Bombay + Hollywood | Bollywood |
Bollywood İsmi Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Bombay eyaletinin ismi Mumbai olarak değişmeden önce 1970’lerde popüler ve akıllara kazınan bir film endüstrisi ismi olması için ortaya çıkmış bir isimdir. Aslında bu isim Hollywood kalitesinde filmler üretildiği ama Hint kültürünün etkisiyle oluşan yapımları ifade etmesi için kullanıldı. Nitekim başarılı da oldu Bollywood kelimesi hafızalara kazındı ve en popüler ve bilindik film endüstrilerinden birisi haline geldi.
Bollywood Film Sektörünün Özellikleri
Bollywood, kendine özgü niteliklere sahip olan bir film sektörü olarak karşımıza çıkar. Bu sektörün özelliklerine örnekler vermemiz gerekirse:
- Romantizm, komedi, kast sisteminin getirdiği acılar, fakirlik ve Hindu – Müslüman çatışmaları ağırlıklı olarak yer alır.
- Hint kültürünün ayrılmaz bir parçası olan dans ve müziğin ön plana çıktığı filmler üretir.
- Canlı renkler, Hint kültürünün giyim, aksesuar ve makyajları filmlerde aktarılır.
- Genelde Hintçe çekilen filmlerden oluşur.
- Popüler Bollywood oyuncuları pek çok yapımda başrol- yan rol olarak yer alır. Bu kapsamda yapımda oyuncuların olması izlenme sebebidir.
- Cinsellik yoğun değildir; aile değerlerinin ön planda olduğu yapımlardır.
Bollywood Film Sektörünün Tarihi
Bollywood’un tarihi aslında oldukça eskidir. Film endüstrisi 20. yüzyılın başlarında kurulmuştur. O dönemde hemen revaç görmeyen Bollywood yapımları ilk yükselişini 1920’li yıllarda gerçekleştirdi. Bu süreçteki yapımların çoğu tarihi ve mitolojik nitelikte olan yapımlardan oluşuyordu.
II. Dünya Savaşı’nın Etkisi
Renkli televizyonların icat edilmesi ile birlikte Bollywood film sektörü de gelişme gösterdi. Ülkede inşa edilen büyük film sarayları her ne kadar II. Dünya Savaşı’nın başlaması ile birlikte daha az film üretse de, izleyicilerin arasına Hint işçi sınıfı da eklendi. Bu dönem yine dışardan ithal edilen filmler ve oyuncuların çalışma saatleri konusundaki hükümet sınırlamaları da sürece ket vurdu.
1947’de Bollywood Film Şahlandı
Bollywood film sektörünün en büyük yükselişe geçtiği zaman aslında II. Dünya Savaşı’nın sona erdiği ve normal hayata dönüşlerin başladığı zamandır. 1947’de büyük bir sıçrama yapan Bollywood ilk yapımlarının aksine sadece mitolojik ve tarihsel yapımlara değil aynı zamanda Hint kültürünü yansıtan filmlere imza attı. Sosyal reformist, çok eşlilik, çeyiz sistemi gibi konular ele alındı. Bu Bollywood filmleri kast sistemine yönelik eleştirileri gözler önüne sererek alt sınıfların ezilmesi ve görmezden gelinmesi sorununu ekranlara taşıdı.
Bollywood’da Komedi ve Neşe’nin Doğuşu
Bir önceki dönemde acı, gözyaşı ve hüzün odaklı yapımlar yapılırken daha sonra Hindistan Yeni Dalgası’nın ardından komedi içerikli yapımlar oluşmaya başladı. Aşk, mutluluk ve komedi içeren bu yapımlar o döneme damgasını vurdu. Ancak 1980’li yıllarda Hint sinemasındaki korsanlık ve melodik kalitenin düşüşe geçmesi bu dönemdeki izleyici kitlesinde ciddi azalmalara yol açtı. Bu dönemi sona erdiren ise Juhi Chawla ve Aamir Khan’ın oynadığı Qayamat Se Qayamat Tak filmi oldu. Böylelikle izleyiciler Bollywood filmleri izlemeye tekrar başladı.
2000’li Yıllar ve Sonrası
2000’li yıllardan sonra dünyadaki kültür alışverişi, Hindistan’ın ekonomisinin gelişmesi gibi faktörler Bollywood’un tüm dünyada tanınan bir film endüstrisi haline gelmesini sağladı. Kendine özgü kültürel değerler taşımasının yanı sıra özel efekt, yeni çekim ve animasyon teknikleri konusunda da kendisini geliştiren Bollywood yapımları bu yükselişlerini o döneme damgasını vuran Aishwarya Rai, Shahrukh Khan, Aamir Khan, Juhi Chawla gibi yıldızlarına borçludur.
Bollywood ile ilgili diğer yazılarımız da ilginizi çekebilir >>>
Bollywood Filmlerinin Genel Özellikleri