Online sinema ve dijital medya sertifika programları-Çok Yakında

Yönetmenlik

Filminizi sinematik hale getirmenin yolları

Filminizi sinematik hale getirmenin yolları

Filminizin sinematik görünmesi için yardıma mı ihtiyacınız var? Her şeyi doğru yapabilirsiniz: iyi bir senaryo, harika oyuncular ve ekip. Ancak filminiz sinematik görünmüyorsa, izleyicileriniz için bir hayal kırıklığı olacaktır. Doğru kompozisyon, renkler, aydınlatma, kamera ayarları, VFX, renk derecelendirme, müzik ve ses ile o sinematik görünümü elde edebilirsiniz. Dolayısıyla, filmlerinizi daha sinematik hale getirmek istiyorsanız, size bunu nasıl yapabileceğinizi anlatacağız:

Kompozisyonla başlayın

Filminizi sinematik hale getirmek için işe her zaman sahnenin kompozisyonuyla başlayın. Kameranızı nereye koyacağınızı bilin ve çerçevelemenizi doğru yapın. Bir sahnenin nasıl görüneceğini bilmenin en iyi yolu, kompozisyonu incelemektir. İşte başlamanıza yardımcı olacak birkaç ipucu:

-Özel bir amaç olmadıkça düz çekimlerden uzak durun.

-Çekiminize biraz derinlik katın.

-1/3 kuralını kullanın. Bu kural çerçeve içerisinde nesnelerin estetik bir şekilde dağıtılmasını sağlar.

-En iyi ve en çekici açıları aramak için mekanda fiziksel bir araştırma yapın

-Kamera hareketleri yapın ve bunları yerli yerinde kullanın.

-İyi bir alan derinliği sağlayın. Yani kişilerin arka planları flu (netsiz) olsun.

Piyanist filmi
Piyanist filminden bir sahne

Aydınlatma

Açıkçası, sinematik bir görünüm elde etmek için aydınlatmanız üzerinde kontrol sahibi olmanız gerekir. Bazen ışığınızı istediğiniz kadar kontrol edemezsiniz. Bu durumlarda, elinizdeki ışığı en iyi şekilde kullanan açıları seçebilirsiniz.

sinemada aydınlatma

Renk

Sinemada renk kullanımı dikkatli bir planlama gerektirir. Belirli renkler hikayelere belirli bir ton verir ve bazı renkler birlikte kullanılmaz. Renklerinizi inceleyin. En sevdiğiniz filmleri izleyerek karakterin renklerine, ortama ve ışıklandırmaya odaklanarak başlayabilirsiniz. Ayrıca karakterin ve hikayenin duygu ve ruh hallerine göre kullanılan renklere dikkat edin. Renkler onları arka planla karıştırıyor mu yoksa dışarı mı çıkıyor? Karakterlerin sahneyle nasıl eşleşiyor? Gerçek hayatta, her zaman çevremize uymayız. Ancak sinemada, saç, göz rengi, ten rengi ve kıyafet dahil olmak üzere karakterin renkleri sahneyle uyuşmadığında bir şeyler ters gider. Ayrıca, karakterin ve sahnenin havasıyla ilgili olan renklere dikkat edin. Kısacası filminizin bir rengi olsun. Bunun için de renk düzeltme konusuna çalışın.

Sinemada renk kullanımı
Sinemada renk kullanımı dikkatli bir planlama gerektirir

Kameranızı tanıyın

İyi bir hikaye anlatmak istiyorsanız kameranızın ayarlarını iyi bilmeli onları doğru ayarlamalısınız.  Bunun için temel ayarlar, diyafram, netlik, beyaz ve shutter ayarlarının yanında renklerle ilgili ayarlamalardır. Bu yüzden kameranızın dilini öğrenin, deney yapın ve çekiminiz için en iyi olanı bulun.

Son nokta kurgu

Çekimi bitirdikten sonra film bitmez. Kurgu aşamasında daha yapılacak çok iş var. Kurgu sırasında, hikayenizi anlatmak için sahnelerinizi en iyi şekilde kesmeniz gerekir.

Ayrıca color grading (renk derecelendirme)  nasıl kullanılacağını da öğrenin. Renklerin son derece önemli olduğunu yazımızın başında belirtmiştik. Renk derecelendirme ile düzeltmeleri yapabilir ve bunları nasıl kullanacağınızı biliyorsanız, filminizi sinematik seviyelere taşıyabilirsiniz.

sinemada kurgu

Ses ve müzik

Son olarak, çok önemli bir konu daha olan müziğimiz ve sesimiz var. Ses ve müzik tek başına sıkıcı bir sahneyi büyülü ve sinematik bir etkiye dönüştürebilir. Yine de hikayeyi ilerletmek için müziğe güvenmeyin. Müziği ikinci bir unsur olarak kullanın, çünkü; hikayeniz müziksiz de güçlü olmalıdır. Kullanacağınız müzikler sahneye uyumlu olmalıdır. Romantik bir sahnede rap tarzı bir müzik kullanmak filminizi çok amatör gösterecektir.

Hepsini bir araya koyun

Sinemanın bir duygusu vardır ve insanları o dünyaya çekerken o duyguyu yakalamalısınız. Kendinizle yarışın. Yapacağınız  türe uygun filmler izleyin ve filminizi karşılaştırın. Hiçbir bahane üretmeyin. Gişe rekorları kıran filmler çok daha fazla bütçeye sahip olabilir, ancak seyirci, yeterince büyük bir bütçesi olmadığı için filminizin amatör göründüğünü duymak istemez. Tek bildikleri bunun bir film gibi görünmediğidir. Doğru kompozisyon, renkler, aydınlatma, kamera ayarları, VFX, renk derecelendirme, müzik ve ses ile filminizi sinematik görünüme kavuşturabilirsiniz. 

Email
Phone
WhatsApp
WhatsApp
Phone
Email