Yeni bir kamera satın aldınız. Şimdi, birkaç derin nefes ve ilham verici fikirle, video dünyasına girmeye hazırsınız. Kamerayı elinize alıyorsunuz ve bir sürü düğme görüyorsunuz. Fakat bu tuşların ne yaptıkları veya neden orada oldukları hakkında hiçbir fikriniz yok. Hemen hemen her kamerada bulunan en yaygın tuşlara yakından bir bakalım. Hayal ettiğiniz çekimleri yapabilmeniz için her bir özelliğin nasıl kullanılacağını bilmeniz gerekiyor.
Önce kullanım kılavuzu
Kameranızı kullanmaya başlamadan önce, kullanım kılavuzunu açın ve kamera seçeneklerinizi, nerede olduklarını ve nasıl kullanılacağını öğrenmek için dikkatlice okuyun. Kazanç (gain), iso, diyafram ve shutter hızı vb. gibi çoğu kamera seçeneği temelde aynı şeyi yapsa da, her seçeneği etkinleştirme yöntemi kamera modellerine göre değişir. Kullanım kılavuzu, bu özellikleri nasıl kullanacağınızı öğrenmenize ve bunlardan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Kameralarda bilmeniz gereken temelde 8 özellik vardır. Şimdi bunlara yakından bakalım:
1- Görüntü boyutu ve kalitesi
Kameranızla yapacağınız ilk şey, kullanmak istediğiniz kayıt formatını seçmektir. Üst düzey bir kameranız varsa, çeşitli bit hızları, görüntü kalitesi, görüntü boyutu, kare hızı ve tarama sistemi (interlace veya progresive) arasından seçim yapabileceksiniz. Bu ayarları kameranın ana çekim menüsünde bulabilirsiniz.
2- Diyafram / İris
Diyafram, ışığın CCD’ye geçmesine izin veren merceğin açıklığıdır. İris, diyaframınızı büyütmek veya küçültmek için açılıp kapanan bir dizi halkadır. Diyaframı, kameranızın yan tarafındaki kadranı kullanarak veya menü yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Diyafram f-stop ile ölçülür. Daha düşük f-stop değeri kamera sensörüne ulaşan daha fazla ışığı temsil ederken, daha büyük f-stop değeri ise daha az ışığı temsil eder.
3- Shutter hızı
Shutter hızı, bir kamera deklanşörünün açık olduğu yeterli süredir. Toplam pozlama, bu pozlama süresiyle ve ya görüntü sensörüne ulaşan ışığın süresiyle orantılıdır. Shutter hızı, kameranın yan tarafındaki bir kadran ile veya menüye erişilerek kontrol edilebilir. Kameranızın modeline bağlı olarak, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli deklanşör hızları olabilir. Bu değerler /30, 1/60, 1/1000 gibi kesirlerle ifade edilir. Normal çekim için shutter hızı 1/50 veya 1/60 olmalıdır.
4- Kazanç (Gain) veya ISO
Gain ve ya ISO aynı şeyi ayarlar: görüntünüzün parlaklığı. Yetersiz ışık olduğunda ve görüntü parlaklığını dijital olarak artırmanız gerektiğinde, hem Kazanç hem de ISO yararlı olabilir. Ancak değerleri çok yüksek ayarlarsanız, bu videonuza gürültü denilen karlanmalar ekleyecektir. Birçok video kamerada tipik olarak üç kazanç anahtarı bulunur (L, M ve H etiketli). Bunlar dB cinsinden ölçülür (örneğin, 3 dB, 9 dB, 18 dB). Değer ne kadar yüksek olursa, gürültü o kadar yüksek olur. DSLR’de ise özel bir ISO düğmesi vardır ve menü tekerleğini değiştirerek kazanç ayarlaması yapabilirsiniz.
5- Beyaz dengesi (White Balance)
Beyaz ayarı yaptığınızda, kameranız artık renkleri doğru algılamaya başlar. Bir çok kamera, oldukça iyi çalışan bir beyaz ayarına (preset) sahiptir. Ek olarak, çoğu beyaz dengesi ayarını kamera menünüzden kontrol edebilirsiniz.
Aydınlatma koşullarınıza bağlı olarak beyaz dengesi ile oynayarak farklı renk tonları elde edebilirsiniz. Ancak bunun için beyaz ayarını manual olarak kendinizin yapması gerekir. Manual beyaz ayarı için de swiçi A ya da B konumuna getirin. İlk önce, bir kağıt parçası gibi beyaz bir şey bulun. Ardından, kameranızın önüne yerleştirin. Son olarak, beyaz dengesini manuel olarak ayarlamak için düğmeye basın ve kamera ayarlamayı bitirinceye kadar bekleyin.
6- Netlik (Focus)
Netlik, daha net ve keskin görüntüler elde etmenize yardımcı olmak için anlaşılması gereken önemli bir kamera kontrolüdür. Netlik, manuel ve otomatik olmak üzere iki gruba ayrılır.
Otofokus: Bu ayaraçıkken, kamera sizin için merceği otomatik olarak netleyecektir. Otomatik netlik faydalı olsa da , dikkatli kullanın. Tüm otomatik netlik ayarları, görüntüyü olabildiğince keskin hale getirmez.
Manuel Odak : Burada görüntüyü netlemekten siz sorumlusunuz. Üst düzey kameralarda netlik halkası bulunur. Profesyonel kameramanlar ve görüntü yönetmenleri de asla otomatik netlik kullanmazlar. Netliği manual olarak yaparlar.
7-Ses
Video kameraların birçoğunda sesleri kaydedilmeniz için mikrofon girişleri bulunur. Amatör kameralarda genellikle bir adet ve çivi jack diye tabir edilen giriş bulunurken profesyonel kameralarda iki ses girişi bulunur ve bunlar XLR bağlantı şeklindedir. Ayrıca mikrofonların kayıt seviyesini de ayarlayabilirsiniz.
DSLR’ye gelince, kamera menüsünde bazı ses kontrolleri olacaktır. Bununla birlikte, yüksek kaliteli bir ses kaydı elde etmek için harici bir cihaza ihtiyacınız olacaktır.
8-Zebra Deseni
Zebra Ayarı; görüntünün pozlama seviyesini gösteren faydalı bir özelliktir. Böylece aşırı pozlamaya yakın alanlar üzerinde çizgili bir desen göstererek doğru diyafram değerini ayarlamanıza yardımcı olur.
Şimdi pratik zamanı!
Kamerayı en iyi şekilde tanımanın yolu bol bol pratik yapmaktan geçer bunu unutmayın. O yüzden çekim yapmaktan korkmayın. Deneyin, izleyin ve kurgulayın!…