1993-ABD yapımı La Lista de Schindler, Steven Spielberg’in başyapıtları arasında yer alan tarihi, dramatik filmdir. Oskar Schindler adlı Alman işadamının 2.Dünya Savaşı zamanında Polonya’da kurduğu fabrikada Yahudi işçileri çalıştırması ve bu sayede 1100 Yahudi’nin hayatını kurtarmasını konu alır. Spielberg’in ustaca işlediği bu dramda gerçek acılar tüm çıplaklığı ile gözler önüne serilir.
Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan filmin, uyarlama ve senaristliğini Steven Zaillian yapmıştır. Filmin müzikleri John Williams’a aittir. Orijinalde siyah beyaz olan filme belli bir noktaya dikkat çekmek için Spielberg yine ustalığını konuşturmuş ve sadece bir sahnede küçük bir kıza dikkat çekmek için ‘kırmızı paltoyu kullanmıştır. Çekildiği dönemden bu yana başarısını koruyan film, yayınlandığı dönemde en yüksek hasılata ulaşan filmeler arasına girmiştir. Biyografi, dram, tarihi ve savaş konulu filmin IMDB puanı:8.9’dur.
Oyuncu kadrosu: Liam Neeson(Oscar Shindler), Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Embeth Davidtz, Caroline Goodall, Norbert Weisser, Mark Ivanir, Oliwia Dabrowska,Friedrich Von Thun, Andrzej Seweryn
Schindler’in Listesi filminin aldığı ödüller
1994 yılında 12 dalda Oscar adaylığından 7 Oscar kazandı. Amerikan Film Enstitüsünün (AFI) güncel listesinde 9. sırada yerini alır. Filmin müziklerini yapan William Grammy ödülüne layık görüldü. Akademi, Altın Küre, 7 BAFTA ödülü ve Grammy ödülleri kazanmış tüm zamanların en iyi filmleri listeleri içerisinde her zaman üst sıralarda yerini almaya devam eder.
Siyah beyaz olan film, 2004 senesinde ABD Kongre Kütüphanesi yetkililerince ‘Kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli’ filmlerden seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi’nde koruma altına alınması kararlaştırıldı.
Schindler’in Listesi filminin konusu
2.Dünya Savaşı Nazi Almanyasında geçen filmde başrol Oscar Schindler(Liam Neeson) farklı işlerde çalıştıktan sonra Almanya’ya iş kurmak için gelir. Schindler bir çok Alman SS subayı ile dost olut. Bu sırada başlayan Yahudi Soykırımı’ndan, fabrikasına aldığı 1100 Yahudi’yi korumuştur. Yardımcısı Itzhak Stern(Ben Kingsley) belgelerle değişiklik yaparak Yahudi’leri Alman savaş gücü olarak gösterir.
Gettolardaki Yahudiler, Krakow’un güneyinde yapılan Plaszow Toplama Kampına sürülür, Schindler’de bunu izler ve pek çok Yahudi’nin öldürülmesine tanık olur. Yardımcısının uyarılarına rağmen hala subaylarla işbirliğine devam ederken bir yandan da fabrikasında daha fazla Yahudi’yi kurtarabilmek için çabalar.
Plaszow Kampı Berlin’den gelen emirle tasfiye edilir ve esirler Auschwitz’e sürülür. Schindler işçiler için Amon Goeth’e (Plaszow kamp komutanı) yüklü miktarda rüşvet vererek kendi Yahudilerini yeni kuracağı fabrikaya götürmeye ikna eder. Erkekler fabrikaya ulaşır ancak kadınlar Auschwitz’e götürülür. Schindler kamp komutanı Rudolf Höss’e rüşvet vererek kadınlarıda kurtarır. Böylece listesinde bulunan tüm Yahudileri kendi fabrikasına almayı başarmıştır.
Almanya teslim olunca kaçmak zorunda olan Nazi üyesi Schindler, SS korumalarına evlerine bir katil ya da insan olarak dönebileceklerini söyleyince askerler esirlere dokunmadan fabrikayı terk eder. Schindler Yahudileri, yeni güne uyanırlar ve Sovyet askeri tarafından serbest bırakılırlar. Birlikte yiyecek içecek aramak için yola koyulan Yahudi işçiler sahnenin değişmesi ile, Oskar Schindler’in Kudüs’teki mezarına doğru yürüyen günümüz Schindler Yahudileri’ne dönüşürler.
Oskar Schindler kimdir?
Oskar Schindler gerçekte Holokost zamanında işgal altında olan Polonya’da açtığı emaye ve mühimmat fabrikasında binlerce işçi çalıştırmıştır, Bunların içerisinde 1100 Yahudi’yi de çalıştırmış ve muhafaza etmiştir. Nazi Partisi üyesi olan Alman sanayici bu cesaret ve özverili davranışından dolayı 1993 yılında İsrail tarafından onurlandırıldı. Vasiyeti üzerine Kudüs’e defnedilmiştir.
Krakow’a olan artan ilgi nedeniyle şehir yönetimi Schindler’in emaye fabrikasını 2007’de satın almış 2010’da müze açılmıştır. 1939-1945 yılları arasındaki Alman işgali hakkında eserlerle, sergi alanı olarak kullanılmıştır.