
Yazmanın çoğu zaman meşakkatli ve zorlayıcı bir iş olduğu doğrudur. Yazı yazarken saatlerce boş bir sayfaya bakma ve işe yarayan anlamlı cümleler oluşturmakta zorlanma gibi sorunlarla çoğu zaman karşılaşılır. Ancak bazen profesyonel yazarların bile düştüğü bazı tuzaklar ve yaptıkları hatalar vardır. Bugün yazımızda senaryonun nasıl yazılmaması gerektiği ve senaryo yazımı konusunda yaşanılan sorunlar ve yapılan hatalar üzerinde duracağız.

1. Yazım ve Dil Bilgisini İhmal Ederek Yazı Yazma
Her ne kadar günümüzde senaryo yazarlığı bilgisayarda yapılsa ve bilgisayarda Word vb. programlar olası yazım ve imla hatalarını gösterse de, bazen hatalar gözden kaçabilir. Bu nedenle senaryonuzun her cümlesini detaylı bir şekilde okuyarak basit ve gizli hataları düzeltebilirsiniz. Senaryo yazımı konusunda profesyonel olanların bile metnini ikinci kez okuduğunda mutlaka düzeltecek bir şeyleri vardır. Bu nedenle mutlaka senaryonuzu defalarca gözden geçirerek olası yazım ve imla hatalarını düzeltin.
2. Yanlış Biçimlendirme Yapma
Profesyonel bir senaristin belirlenmiş biçim ve formatlara uygun bir senaryo teslim etmesi gerekir. Örneğin, senaryo yazma biçimlerinden birisi metin ile karakter isimlerinin karışmaması için karakter adlarının büyük harfle yazılmasıdır. Belirlenen senaryo biçimlerine sadık kalınması senaryonuzun biçim nedeniyle reddedilmesinin ya da revize edilmesinin istenmesinin önüne geçecektir.

3. Ana Hattı Kaçırma / Konuyu (Temayı) Unutma
Senaryoyu neden yazmaya başladınız? Cevap her ne kadar ayrıntılara göre değişse de temelde bir hikaye anlatması gerekir. Ancak pek çok senaryo karakterler başarılı bir şekilde hedefe yönlendirilemediği için başarısız olmaktadır. Bunun bir diğer ifadesi de senaryonun sıkıcı, eylemsiz ve stabil olmasıdır.
4. Garip ve Tuhaf Diyaloglar Kurma
Senaryoda diyaloglar oluşturmak son derecede zordur. Gerçekçi görünmeyen, yönsüz ve aşırı döngüsel diyaloglar bir paradoksun oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle aşırı uzun diyaloglar, sonsuz konuşmalar ve gerçekçi olmayan söylemler senaryonun mahvolmasına yol açabilir. Bu nedenle, başarılı bir senaryo yazmak istiyorsanız diyalogu olabildiğince sade, etkileyici ve özgün tutmaya özen göstermelisiniz.
5. Hikayede Çatışmaların Yer Almaması
Hikayede her zaman bir çatışma olmalı; karakterlerin istediği şeyler için savaşması gerekir. Eğer karakterler hiçbir zorluk çekmez ya da bir çatışma yaşamazlarsa hikaye gücünü kaybedecektir. Bu nedenle karakterlerinizin düşmesine ve sonradan tekrar ayağa kalkmalarına izin verin. Bunu yaparken savaşçı ve başarılı karakterler ve onlara zıt karakterler yaratmalısınız.

6. Hikayenizi Bitmemiş Bırakma
Hiçbir kurgusal dünyada saatlerinizi senaryoya harcamanın ardından uygun bir sona sahip olmayan bir eser çıkarmak kadar yorucu başka bir şey yoktur. Hikayenin askıda kalması seyircinin en sevmediği ve senaryodan uzaklaştığı ana olaydır. Bu nedenle senaryo taslağı oluştururken mutlaka izleyicinin beğeneceği bir sona sahip olmasını sağlamalısınız.
7. Başka Senaryoları Taklit Etme
Senaryo yazarlığına başladığınızda başka senaryoları gözden geçirmeniz çok önemlidir. Ancak kolaya kaçmak için senaryoları taklit etme yoluna başvurmak senaryonuzun sıradan ve intihal sonucu ortaya çıkan bir eser olduğunu gösterir. Bu nedenle başka senaryolardaki hikaye akışı, diyalog ve verilmesi gereken mesajı doğrudan almamanız gerekir.
8. İlhamdan Yoksunluk
Eğer başarılı ve profesyonel senaryo yazarı nasıl olunur diye merak ediyorsanız; bu sorunun cevabı net bir şekilde ilham olacaktır. İlham bir senaryoyu mükemmelleştiren ve özgün hale getiren yegane şeydir. Bu nedenle senaryo yazarken gelen ilhamı mutlaka değerlendirin. Ana notlarınızın yanına başka bir not dosyası mutlaka açık olsun ve gelen fikirleri buraya kaydedin. Aniden gelen fikirlerin senaryonuzu mükemmelleştirdiğini göreceksiniz!
Konuyla ilgili Yeni başlayan senaryo yazarlarına tavsiyeler yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz!…