Günümüzde hikaye, dizi, film, reklam, görsel içerik gibi pek çok farklı alanda senaryo yazarı tarafından üretilen metinlere ihtiyaç duyulmaktadır. Yaratıcı, özgün ve dikkat çekici metinler hazırlayan senaryo yazarları bu alanda oldukça başarılı olabilir ve gelir elde edebilir. Bugün yazımızda sizlere, senaryo yazımına yeni başladıysanız yolunuza ışık tutacak tavsiyelerde bulunacağız.
1. Ana taslak oluşturun
Senaryo hazırlarken size en çok yardımcı olacak şey elinizde bir taslak olmasıdır. Taslağınızda giriş, gelişme ve sonuç kısmına dair fikirlerinizi sıralamanız senaryo metni hazırlarken ve düzenlerken adeta yolunuzu aydınlatan bir meşale olacaktır. Ana taslağınızı olabildiğince düz ve sade bir şekilde hazırlamanız da, istediğiniz değişiklikleri metne kolayca yerleştirmenizi sağlar.
2. Seyirciyi/okuyucuyu çekecek bir metin hazırlayın
Oluşturacağınız metin ister yazılı ister görsel bir materyal için hazırlanıyor olsun her zaman ilgi çekici bir metin olması gerekir. Bunun için özgün ve heyecan verici bir konu bulmanızı ve bu ana eksen etrafında senaryoyu şekillendirmenizi öneririz. Dikkat çekici bir metin hazırlamak senaryo yazarlığı sektöründe başarılı olmanızı ve kendinize sabit bir müşteri kitlesi edinmenizi sağlayacaktır.
3. Nereye gideceğinizi önceden belirleyin
Hikayenin akışında kendinize belirli noktalar belirlemeniz çok önemlidir. Böylelikle ana senaryo çizginizden sapmadan senaryonun sınırlarını çizebilirsiniz. Bunun için senaryonun giriş – gelişme ve sonuç kısımları için önemli bulduğunuz birkaç ana olayı hikayeye sabitlemelisiniz.
4. Olay örgüsünü zarif bir şekilde ve incelikle hazırlayın
Eğer senaryo yazarı olmak istiyorsanız; standart senaryolardan ayrı ve özgün bir üsluba sahip olmak için olay örgüsünü titizlikle hazırlamanız gerekecektir. Senaryonuzdaki emeği ve farklılığı görmek düzenli çalışacağınız müşteri kitlenizi ciddi anlamda arttıracaktır.
5. Hikayenin kendisini inşa etmesine izin verin
Yazarlık her ne kadar gramer, anlatım ve sözcüklerin bir araya getirildiği bir meslek olarak görülse de aslında özünde akış vardır. Pek çok yazar hikayelerinin yazılırken değişip dönüştüğüne değinir. Bunun temel nedeni hikayeyi yazmaya başlarken sahip olunan düşünce ve fikirlerin hikayenin içinde vücut bulmalarıdır. Bu süreçte bu fikir ve düşünceler değişip dönüşmekte ve ortaya ilk taslaktan çok daha özgün bir çalışma çıkmaktadır.
6. İlhamın akmasına izin verin
Senaryonuzu oluştururken gelen ilhama kendinizi açın. Özellikle senaryo yazarlığı yapmak ve oluşturduğunuz senaryolarla başarılı olmak istiyorsanız ilhamınızı bulmanız ve takip etmeniz çok önemlidir. İlham ansızın gelebileceği gibi belirli olaylar da ilhamınızın gelmesini tetikleyebilir. Örneğin, güzel bir müzik listesi, sabah erken saatte uyanmak / gece yarısından sonra yazıları hazırlamak, mum yakmak, doğa içinde yazı yazmak gibi pek çok farklı eylem ilhamınızı tetikleyebilir. Bu nedenle ilhama kendinizi açmak ve ilham kaynağınızı bulmak için çeşitli denemeler yapmanızı öneririz.
7. Üslubunuzu klişelerden uzak tutun
Üslubunuzu değiştirip dönüştürmek, kendinize özgü bir üslup sahibi olmak için standart yazım stillerinden ve taklitten uzak durmanız çok önemlidir. Bu nedenle başka senaryo yazarlarının yazılarını olduğu gibi taklit etmek yerine onlardan ilham almaya çalışmalı; kendi renginizi oluşturmalısınız.
8. Bol bol okuyun
İlhamınızı geliştirecek, senaryo yazmak için ihtiyaç duyduğunuz güçlü ve etkileyici üsluba kavuşmak istiyorsanız bol bol okuma yapmanızı öneririz. Bu okumalar arasında senaryo yazarlarına özel olarak geliştirilen kitapları dahil edebileceğiniz gibi her türlü edebi eseri ve senaryoları da dahil edebilirsiniz. Böylelikle hikayelerde örülen olay örgüsü, etkileyici ve akıcı bir üslup oluşturmanın püf noktalarını keşfedebilirsiniz. İhtiyacınız olan teorik bilgi ve ilham kaynaklarına bu şekilde kolaylıkla ulaşabilirsiniz.