Online sinema ve dijital medya sertifika programları-Çok Yakında

Senaryo

Senaryonun Kaynakları Nedir?

Senaryonun Kaynakları Nedir

Reklam filmi, tanıtım yazısı gibi pek çok farklı amaçla üretilen senaryo kurgusu senaryo kaynakları kullanılarak hazırlanması gereken bir yapıya sahiptir. Bugün yazımızda senaryonun kaynakları ve bir senaryoda bulunması gereken ögeler üzerinde duracağız.

Senaryonun Kaynakları Nedir

Senaryo Nedir?

Senaryo kaynaklarına geçmeden önce senaryo nedir sorusunu cevaplayalım. Senaryo içerisinde betimlemelere ve diyaloglara yer veren, dramatik yapının kendisini gösterdiği hikayelerdir. Senaryolar bir çizgi film, televizyon programı, film ve video oyunlar için hazırlanan yazılı eserler olarak karşımıza çıkar. Bir senaryoyu edebi eserlerden ayıran yegane özellikleri uzun ve karmaşık cümleler, betimlemeler içermemesidir. Yönetmenin yol göstericisi olan senaryo hikayeyi yönetmene sunar.

Senaryonun Kaynakları Nedir

Senaryo Kaynakları

Senaryo üretmeyi sağlayan senaryo kaynakları senariste ilham veren ve kurgusunu besleyen her şey olabilir. Ancak genel olarak senaryo oluştururken yararlanabileceğiniz kaynakları şu şekilde sıralayabiliriz:

            Örnek Senaryolar

Bir senaristi en iyi şekilde besleyen ve kurgusunu zenginleştiren şey şüphesiz örnek senaryolardır. Örnek senaryolar senaryonun giriş, gelişme ve sonuç kısmındaki olay örgüsü, kurgu zemini ve senaryo yazımı için temel kuralları senariste sunar. Bu nedenle senaryo yazarken örnek senaryo metinleri incelemeyi düşünebilirsiniz.

Senaryonun Kaynakları Nedir

            Senaryodan Beklentiler

Senaryo oluşturulurken senaryoyu perdeye taşıyacak oyunların senaryoda ne kadar yoğun olacağı, yönetmenin senaryodan beklentileri de iyi bir senaryo hazırlamanın ana anahtarıdır. Bu nedenle senaryo oluşturmadan önce senaryo talep eden yazar / reklamcı / yönetmen gibi kişilerin yorumları ve beklentilerini öğrenmeniz çok önemlidir.

            Senaryonun Temeli

 Özellikle reklamcılık sektörü için tanıtım filmleri oluşturulurken senaryonun reklamı yapılan şeyi vurgulaması çok önemlidir. Bu nedenle eğer senaryo metni bir ürün tanıtımı gibi bir ögeye odaklanacaksa metnin temelini buna göre oluşturmak elzemdir.

Senaryonun Kaynakları Nedir

Senaryonun Evreleri Nelerdir?

Senaryo oluştururken izlemeniz gereken bazı senaryo evreleri vardır. Bu senaryo evreleri şu şekildedir:

1.     Taslak Öykünün Hazırlanması

Senaryonun temasının belirlenmesinin ardından senaryo öyküsünün 1 – 2 sayfada özetlendiği bir taslak hazırlamalısınız. Geniş zaman kipiyle yazılan taslak senaryo özellikle televizyon ve ticari sinemada bir senaryonun ekrana aktarılıp aktarılmayacağını belirleyen aydınlatıcı metindir.  İşlenecek tema, olayların işleneceği çevre ve zaman, ana ve yan karakterlere taslakta yer vermelisiniz.

2.     Geliştirme Senaryosu

Geliştirme senaryosu onay alan taslak senaryoya ayrıntı kazandırılması işlemidir. Senaryoda film akışına uygun bir olay örgüsünün olması; çekim içeriği ve ayrıntılar bu metinde yer alır. Örkünün dramatik yapısı geliştirim senaryosunda belirlenir; kişilerin özellikleri tanıtılır. Olay bağlantıları sağlanarak olgular sıralanır. Diyaloglara da yine senaryo yazımı ikinci aşamasında yer verilir.

Senaryonun Kaynakları Nedir
Senaryonun Kaynakları Nedir

3.     Ayrımlama Senaryosu

Her şeyin sonuçlandığı, öykünün şekil aldığı, çekim senaryosu olmaya hazır hale getirildiği bir metin senaryosu söz konusudur. Bu aşamada senaryoyu, sahne başlıkları, kişi adları, görsel anlatım, çeşitli kamera hareketlerinin belirlenmesi gibi çekim birimlerine ayırma söz konusudur. Bu ayrılan birimler senaryonun rahat bir şekilde kategorize edilerek ele alınmasına yardımcı olur.

4.     Çekim Senaryosu

Bir senaryo metninin son aşaması olan çekim senaryosunda yazar ve yönetmen çekim senaryosu oluşturmak için filmin alacağı biçim en küçük ayrıntılara kadar metin üzerinde belirtilir. Burada senaryo sinema tekniğine göre düzenlenir. Bu senaryo metni özellikle yapım aşamasında yönetmenin üzerindeki yükü alma ve başarılı bir senaryo oluşturmanın anahtarı olarak karşımıza çıkar.

Senaryo kaynakları esas alınarak oluşturulmaya başlanan senaryo çekim sürecine kadar pek çok aşamanın takip edilerek hazırlandığı metinlerdir. İyi bir senaryo yazarı olmak istiyorsanız mutlaka size verilen senaryo kaynaklarını iyi bir şekilde kullanmalı ve senaryo evrelerini izleyerek metninizi oluşturmalısınız.

Senaryo ile ilgili diğer yazılarımız da ilginizi çekebilir >>>

Senaryo Nasıl Yazılmaz?

Yeni başlayan senaryo yazarlarına tavsiyeler

Email
Phone
WhatsApp
WhatsApp
Phone
Email