Yapay zeka (veya AI), genellikle insanlar için ayrılmış görevleri tamamlamak üzere tasarlanmış yazılım veya donanımdır. Yapay zeka, bilim adamlarının insanlar gibi düşünebilecek makineler yaratmanın yollarını denemeye başladığı 1950’lerden beri vardır.
Yapay zeka ile ilgili silikon vadisinden gelen son raporlar endişe vericiydi. Yapay zeka hızla gelişiyor ve yakında birçok meslekte insanların yapmış olduğu işleri yapacak düzeye gelebilir ve koltuklarını alabilecek gibi görünüyor.
Yapay zekanın birçok işi otomatikleştireceği ve işyerinde önemli bir oyuncu ve kimlikte olacağı elde edilen teknolojik verilerin sonucunda öngörülmektedir.. Ancak yapay zekanın bir dizi işin yerini alması, yapay zeka odaklı şirketlerin insanların sahip olması için yeni işler oluşturamayacağı anlamına da gelmez.
Yapay zeka hangi iş yerine, insan yerine geçse de o iş ile ilgili insanın yapacağı tarzda başka alanlar ortaya çıkacaktır. Bu işin kilit noktası yani anahtarı, (AI) yapay zekanın geleceğini anlamaktır, böylece bu değişen dünyada etkileşim kurmanın ve rekabetçi kalmanın yollarını bulabiliriz. Teknolojiyi hayatımıza entegre ederek insanoğlu gelişme gösterebilir. Bu makale, bugün yapay zekanın nasıl kullanıldığını ve endüstri liderleri tarafından yarının işgücüne hazırlanmak için yapay zekada hangi stratejilerin benimsendiğini konu alacaktır.
Yapay zeka endüstrisi
Yapay zeka birçok endüstrinin bugünü ve geleceğidir. Bununla, normalde insan gücü enerjisi gerektiren bazı şeyleri programlar sayesinde otomatikleştirebilirsiniz. İnsan zekasını taklit etmek için tasarlanmıştır, dolayısıyla adı AI yani yapay zeka buradan gelmektedir. Kişisel olarak bakıldığında yapay zeka (AI), müşteri hizmetleri sorularını yanıtlayan, soru soran cevap veren yada kendi kendine giden arabalar veya sohbet botları için de kullanılabilir. Yapay zeka, stok tahminleri ve tıbbi teşhis gibi alanlarda da makro düzeyde de kullanılabilir.
Her biri programlama kodu ile farklı bir şey oluşturmayı amaçlayan birçok farklı yapay zeka türü vardır. Makinelerin kullandığı programlama dilleri kapsamında ise, büyük veri kümelerinden öğrenmek için algoritmalar kullanır; sinir ağları, eğitildikleri verilerdeki kalıpları çoğaltmak için benzer algoritmalar kullanır; derin öğrenme, daha az eğitim verisiyle daha soyut kavramları “öğrenen” gelişmiş bir makine öğrenimi biçimidir; programlama verileriyle ortaya çıkan algoritmalar ile teknolojik araçlar very programları ortaya çıkarılmaktadır. Doğal dil işleme, onlardan anlam çıkarmak için insan dillerinde yazılmış metinleri analiz eder. Günümüzde kelime bilgisi ya da metinlerin kontrolünü saniyeler içerisinde yapabilmesi yine yapay zekanın bize sağladığı faydalarının bir sonucudur.
Umut edilen, ışık tutacağına inanılan konu yapay zekanın insanların kendi başlarına çözüme ulaştırmakta zorlandıkları sorunlara yardımcı olacağıdır. Yapay zeka birçok alanda kendini daha da gösterecektir. Örneğin bu alanlar sağlık açısından kanseri bulmak veya tarihsel eğilimlere dayalı veriler ya da hisse senedi fiyatlarını tahmin etmek gibi.
Yapay zekada her şeyin başladığı yer…
Yapay zeka onlarca yıldır gelişiyor, ancak son zamanlarda gelişim oranında üstel bir artış oldu ve değişim herkesin tahmin edebileceğinden daha hızlı gerçekleşiyor. Bu devrim, Yapay zeka AI’nın 1959 yılına kadar izlenebilir. En başlarda düşünülen bir diğer fikir de; dama oynayabilecek bir bilgisayar oluşturmak amacıyla araştırmaya başlanmıştı.
İlk satranç oyunu 1968’de oynandı ve IBM’in Deep Blue’su 1997’de Garry Kasparov’u yendi. Bunu, 2017’de Amerika’yı tek başına süren yapay zeka güdümlü bir otomobilin oluşturulması da dahil olmak üzere çeşitli diğer kilometre taşları izledi. Ve bu süreçten sonra büyük ilerleme kaydedildi.
Yapay zekanın insanların halihazırda günümüzde yaptığı bir dizi işin yerini alması, yapay zeka odaklı şirketlerin insanların ekstra alanlarda da varlık göstermesi açısından tabii ki yeni işler yaratamayacağı anlamına gelmez.
Buradaki aydınlatıcı kısım, ne tür bir faaliyetin etkili ve faydalı olacağını anlamaktır. İnsanın elinden tüm işleri alacak her şey programlarla ilerleyecek tarzda bir şeyin olması şuan için mümkün değildir. Önemli olan yapay zekadan korkmak değil bir güç olarak nasıl daha fazla faydalanabiliriz diye bakmak yararlı olacaktır. Böylece bu gelişen dünyada yer almanın ve rekabetçi kalmanın yollarını bulabiliriz.
Yapay zeka bugün nasıl kullanılıyor?
Yapay zeka sağlık, eğitim, kolluk kuvvetleri ve pazarlama gibi birçok farklı sektöre entegre edilmiştir. Yapay zekanın işgücünü değiştirmesinin bir yolu, veri girişi ve iletişim merkezlerinden müşteri hizmetleri soruları gibi tekrarlayan görevleri ortadan kaldırmaktır. Yapay zekanın ayrılmaz bir rol oynadığı diğer endüstriler ise şunları içerir:
– Müşteri hizmetleri: Yapay zeka metrikleri, insan müdahalesine ihtiyaç duyulmadan ortak soruları doğru bir şekilde cevaplayabilir.
– Çağrı merkezi yönetimi: Aynı anda birden fazla gelen çağrı olduğunda çağrı merkezlerini yönetmek zor olabilir, ancak yapay zeka (AI) yazılımları, yöneticilerin masaüstlerinden her şeyi yönetmesine izin verir.
Yapay zekanın ve işgücünün geleceği…
Yapay zekanın geleceğinin tahmin edilemez olduğu doğrudur, ancak bilinmesi gereken üç ana eğilim vardır. Birincisi, yapay zekanın işgücündeki işleri otomatikleştireceğidir. Bu, üretim ve müşteri hizmetleri gibi sektörlerin yakında insanlardan ziyade yapay zekaya dayalı robotlar tarafından doldurulacağı anlamına geliyor.
İkinci eğilim, yapay zekanın insanların sahip olması için yeni işler yaratacağıdır. Örneğin, Facebook ve Google gibi teknoloji devleri zaten yapay zekayı sosyal medya yayınlarına ve arama motorlarına dahil ediyor.
Üçüncü eğilim, yapay zekanın müşteri hizmetleri temsilcileri ve perakende çalışanları gibi işgücündeki eski işleri de ortadan kaldıracağıdır.
Yapay zeka (AI) ile programlar ile geliştirilen teknolojiler, pazarlama alanında, reklamcılık, araştırma ve geliştirme alanlarında, tedarik zinciri kontrolü, envanter yönetimi, sağlık, eğitim alanlarında, kanser tedavileri gibi sağlık açısından da gelişmelerin yer aldığı yada kolluk kuvvetleri ve daha da fazlası söz konusu olduğunda işletmelerin kullanması için önemli bir araç olduğunu kanıtlamıştır. Buradaki kilit nokta, bu teknolojinin rol oynadığı her sektörde işletmenizin avantajına nasıl kullanılabileceğini anlamaktır.
Sonuç
Gelecek işgücü için neyi hedefliyor?
Bu, üretim ve müşteri hizmeti gibi endüstrilerin yakında insanlar yerine yapay akıllı yönelimli botlarla doldurulacağı anlamına gelir. İyi haber şu ki, yapay zekanın bizi işimizi yapmayı kolaylaştıracak, daha yaratıcı işler için insanoğluna zaman yaratacaktır. Ayrıca daha duygusal veya insan merkezli çalışmalara odaklanmamıza izin verecektir.
Önemli olan teknolojiden korkmak değil, “bunu insanlığın yararı için nasıl kullanabiliriz ?” sorusuna cevap aramaktır.