
Suna Pekuysal (Adile Suna Belener) 24 Ekim 1933’te İstanbul’da doğmuş, 2 Temmuz 2008’de İstanbul’da yaşamını yitirmiştir. Yaşamı boyunca pek çok tiyatro, dizi ve sinemada yer alan sanatçı yaşamının yarıdan fazlasını Şehir Tiyatroları’nda geçirmiştir. 54 yıl Şehir Tiyatroları’nda görev yapan sanatçı 1998’de emekli olmuştur. Ancak kendisi bu meslekte emekliliğin olmadığını ve ‘sahnede ölmek istediğini’ belirtmiştir. Sanat hayatına 250’ye yakın oyun ve 100’ü aşkın film sığdırmıştır.

Suna Pekuysal’ın Yaşamı
1933’te İstanbul’da annesi Hadiye Hanım ve babası İlhami Bey’in kızı olarak dünyaya geldi. Babasını erken yaşta kaybettiği dönemde henüz soyadı kanunu çıkmaması sebebi ile annesinin soyadı olan Pekuysal’ı kullanır. Babasını yedi yaşında kaybeden sanatçı Cağaloğlu Halkevinde büyümüştür. Annesi de kendi gibi tiyatroculuk yapan sanatçının okul haricindeki tüm zamanları sahne ile iç içeydi. Bu zamanlarda İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Bale Bölümü’nde öğrenim görüyor ve geleceği tiyatro ile şekilleniyordu.

Suna Pekuysal’ın Sanat Hayatı
Suna Pekuysal, İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda eğitim gördüğü sırada 14 yaşındayken 1949’da İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Bölümü’nde, Kadri Ögelman’ın ‘Artist Aranıyor’ oyununda ilk kez sahneye çıktı. 3 yıl sonra 1952’de Şehir Tiyatroları Dram Bölümü’ne alınan usta bir daha o sahneden inmedi. Darülbedayi kurulduğunda çocuk oyunları sergileyen sanatçı Ankara’da konservatuvar okulu başvurularını kaçırınca Dram Tiyatrosu’ndaki küçük rollerine devam etti. Bu sahnelerde yıldız gibi parlayan sanatçı hayatının rolüne Lüküs Hayat’la adım atmıştır.

1933’te Ekrem Reşit Bey’in yazdığı Lüküs Hayat müzikalini, Haldun Dormen 1984’te İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahnelemeye başlamıştı. 1984’te sahnelenmeye başlayan müzikal Suna Pekuysal’ın en uzun soluklu rolü olmuştur. Lüküs Hayat müzikalinde Zihni Göktay’la aralıksız 14 yıl boyunca oynamışlardır. Bu oyundan sonra emekli olan usta sanatçı yine Şehir Tiyatroları’nda Joseph Kesselring’in yazdığı, Çetin İpekkaya’nın yönetmenliğini yaptığı ‘Ahududu’ adlı oyunda konuk sanatçı olarak rol almıştır. Artist Aranıyor, Kozalar, Neşşey-i Muhabbet, Montserrat, Keşanlı Ali Destanı, Müfettiş, Hasır Şapka, Sultan Gelin diğer oyunlarından bazılarıdır. Türk tiyatrosunun en önemli sanatçılarından biri olan sanatçı, 1979’da Fakir Baykurt’un uyarlaması olan Fakir’de rol almış ve bu rolü ile pek çok ödüle layık görülmüştür.

Suna Pekuysal kamera karşısına ilk kez 1951’de ‘Evli mi Bekar mı’ kısa filmi ile geçmiştir. İlk sinema filmi ise 1952’de ‘Can Yoldaşı’dır. Bilinen sinema rolleri Hayat Sevince Güzel, Hüdaverdi, Ayşecik ve Keloğlan filmleridir. Bunların haricinde Kanlı Nigar, Can Yoldaşı, Yaprak Dökümü, Baş Belası, Şeytan Bunun Neresinde, Yedi Kocalı Hürmüz, Kınalı Keklik, Çalıkuşu, Kadın Değil, Yalancının Mumu, Yalnız Değiliz, Hayat Bazen Tatlıdır, Aşk Rüzgarı, Samanyolu, Sevdalı Gelin, Garipler Sokağı gibi pek çok filmde rol almıştır.

Suna Pekuysal’ın Televizyonda en çok ses getiren rolü ise başrollerini Özkan Uğur ile paylaştığı ‘Yeter Anne’ adlı komedi dizisidir. Tatlı Çarşamba, Süper Baba, Ekmek Teknesi, Avrupa Yakası televizyondaki en bilinen işlerinden bazılarıdır. Sanatçı ‘Genç İndiana Jones’ dizisinin, Türkiye’de geçen filmi ‘İstanbul: Eylül 1918’ de bir falcı rolü ile yer almıştır.

Suna Pekuysal’ın Aldığı Ödüller
1980’de Avni Dilligil Ödülü, Tırpan
1980’de Ulvi Uraz Ödülü, Tırpan
1986’da Sanat Kurumu Ödülü, Lüküs Hayat
1987’de İsmail Dümbüllü Ödülü, Lüküs Hayat
1997’de 16.İstanbul Film Festivali Onur Ödülü
1998’de Afife Tiyatro Ödülleri-Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü
2000’de Belkıs Dilligil Ödülü
2001’de 38.Antalya Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü
2003’te 25.Siyad Türk Sineması Ödülleri, İnşaat, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
2003’te Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü
Türk Sinemasıyla ilgili diğer yazılarımız da ilginizi çekebilir >>>
Yadigar Ejder’in Sanat Hayatı ve Filmleri